Ивицата Газа – Самахер Абу Джаме е ядосан. Майката на две деца

...
Ивицата Газа – Самахер Абу Джаме е ядосан.
Майката на две деца
Коментари Харесай

„Сърцата ни горят“: производителите на маслини в Газа казват, че войната в Израел унищожава реколтата

Ивицата Газа –  Самахер Абу Джаме е сърдит.

Майката на две деца е работила като фермер с родителите си от детството си в град Абасан ал-Кабира в южната част на Газа, покрай границата с Израел. „ Земята ми има маслинови дървета и оранжерии, засадени с домати и добитък “, споделя тя.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Билал излезе да бере реколтата от маслините си, Израелски преселник го простреля Снимки: За да берат маслини, фермерите в Южен Ливан смело израелски огън „ Маслинови клончета, знаци на успеха “: Как споразуменията от Осло провалиха палестинците завършек на списъка

Тя към този момент не може да се грижи за тези дървета или домати: 40-годишната е изселена със фамилията си и живее в ръководено от Организация на обединените нации учебно заведение в центъра на Хан Юнис заради съвсем непрекъснатите израелски бомбардировки от октомври 7.

„ Нямам визия в какво положение са. Просто желая да стигна до моята земя, с цел да видя какво е станало с нея “, споделя тя.

Това е мнение, което се споделя от фермерите в Газа.

Месеците октомври и ноември, когато се берат реколтата от маслини, имат особено значение за палестинците, които считат реколтата за народен празник, който чества тяхната връзка и връзка със земята.

Фермерите берат маслини с техните огромни фамилии и другари. Народните песни основават празнична атмосфера. Ястията се подготвят и ядат под дърветата. След това маслините се пресоват, с цел да се извлече зехтин, като качеството му зависи от климата и почвата.

Но с последната война на Израел против Газа, която стартира на 7 октомври след офанзивите на Хамас против Южен Израел, фермерите бяха принудени да изоставен земята и домовете си, както и непрекъснатите опасности, пред които към този момент са изправени заради близостта си до границата с Израел са се нараснали фрапантно.

Самахер споделя, че някои фермери са се пробвали да се върнат в земите си, само че са били ориентирани от израелски военни самолети.

„ Изпитваме огромни премеждия като фермери, тъй като тези войни ни костват доста “, споделя тя. „ Едва имахме време да си поемем мирис от войната от 2021 година, преди този момент да стартира. “


Опасно земеделие

Дори преди войната сезонът на бране на маслини от ден на ден беше засенчен от принуждение. В окупирания Западен бряг са документирани израелски заселници, които атакуват палестинци в земите им, крадат маслините им и подпалват горичките им. Билал Салех, палестински производител на маслини, беше убит от преселник през октомври, до момента в който прибираше реколтата си покрай Наблус.

В линията Газа провокациите идват от израелската войска, която или нападна и бомбардира земеделска земя по време на война, или я пръска с пестициди, убивайки посевите и правейки почвата несъответствуваща за земеделие.

Близо до южния град Хан Юнис земеделските земи обгръщат повърхност от повече от 4000 хектара (9884 акра) и се намират на изток от града към градове покрай израелската гранична ограда: Хузаа, Абасан ал-Кабира, Абасан ал-Джадида и Бани Сухайла. Според Министерството на земеделието в линията Газа има 7000 ферми в провинция Хан Юнис.

40-годишният Ахмед Абу Рейла е привикнал да заобикаля патроните. „ Ходих в моята земя в Абасан ал Джадида с тримата си братя макар заплахите, пред които се изправяхме всеки ден от израелската окупация, която стреляше по нас, с цел да си тръгнем “, споделя той.

Сега рискът е прекомерно огромен – макар че вероятността да загуби реколтата си го тревожи. Той и фамилията му бяха изселени от вкъщи си при започване на войната и отседнаха в едно от учебните заведения на Организация на обединените нации в Хан Юнис.

„ Имам стотици маслинови дръвчета и фамилията и приятелите ми трябваше да ги берат и продават на пазара или да ги пресоват в машини за мелница за маслини “, споделя той. Има и сезонни култури в оранжерии. „ Похарчих хиляди шекели за този сезон и няма да възвърна инвестицията си, в случай че тази война продължи и достъпът ми до земята ми бъде отхвърлен. “

Гняв, разрушено сърце поради загубата на годишна продукция

Продължителните бомбардировки на изток от Хан Юнис са довели до гибелта на близо 20 фермери и пострадванията на други, съгласно Министерството на земеделието в Газа.

През миналата седмица израелската войска откри танков огън към земеделските земи източно от град Ал Фухари, където фермерите се опитваха да доближат земите си, с цел да съберат реколтата си и да я продадат на пазарите.

Ахмед Кудей, на 37 години, е от град Хузаа и има 0,6 хектара (1,5 акра) земя. Той споделя, че всички фермери са били принудени да изоставен домовете си и в този момент са отседнали в разнообразни региони на центъра на Хан Юнис.

„ Сърцето ни е разрушено поради нашите култури, които не можем да достигнем “, споделя той. „ Не можем да напояваме, да следим земята си или да се грижим за нея. След всяка опустошителна война ние плащаме хиляди шекели, с цел да подсигуряваме качеството на нашите култури и да създадем почвата си още веднъж подобаваща за земеделие. “

 

Да бъдеш фермер в естествен ден в Газа може да бъде животозастрашаващо предопределение, споделя той, добавяйки, че израелските сили са показали „ креативност в унищожаването на бизнеса на фермерите “, като нанасят човешки, материални и стопански загуби.

„ През последните години земята, която обработвам, е била подложена на разнообразни типове похищения от израелски бойци “, споделя той. „ Бях изложен няколко пъти на пукотевица. Армията също е разрушила земята с булдозер и е напръскала посевите с пестициди, с цел да ги унищожи.

„ Това ми аргументи големи финансови загуби, само че след всеки кръг на заличаване се връщам, с цел да приготвя още веднъж земята за обработка. “

Сезонът завърши за производството на зехтин

Миналата година Министерството на земеделието дефинира, че площта на земята, засадена с маслинови дървета в линията Газа, е към 4400 хектара (10 800 акра) и пресметна, че може да създаде 35 000 тона маслини.

Малка част, към 9 % (9 000 до 10 000 тона), се маринова в домовете или фабриките, само че по-голямата част се изпраща в преси за маслини, с цел да се трансфорат в масло. Има към 40 преси за добиване на зехтин, от които 32 са оборудвани с съвременно автоматизирано съоръжение, шест са полуавтоматични и две работят ръчно на остарели каменни мелници.

Файяд Фаяд, шеф на Палестинския съвет за маслини, споделя, че междинният годишен сезон за произвеждане на маслини в Палестина се прави оценка на 100 000 тона, което дава до 20 000 тона зехтин.

„ Тази година сезонът на маслините носи името „ шелтони “, което значи, че реколтата от маслини е дребна и не е изобилна “, споделя той. „ За маслиновите дървета е всекидневно една година да има изобилна годишна продукция, а идната година – по-малка.

„ Миналата година сезонът беше несметен и стана очевидец на произвеждане от 36 000 тона в линията Газа. Ако не беше войната, този сезон щяха да бъдат създадени 10 000 тона маслини или еквивалента на 2000 тона зехтин. “

Много фермери се помириха с действителността, че сезонът на прибиране на реколтата е завършил, като споделиха, че нито домовете им, нито земите им са останали непокътнати.

Все отново фермерите са ясни, че ще възвръщат земите си след всяка война, даже и при такава опустошителна като актуалната атака, която до момента е умъртвила повече от 10 000 палестинци.

„ Сърцата ни горят над нашите земи “, споделя Нисрин Абу Дакка от Хузаа. „ Цяла година чакаме сезона на маслините, който е най-красивият сезон, само че израелците съзнателно изгориха нашите дървета, употребявайки своите ракети и танкови снаряди. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР